Hoe weet ik welke studierichting bij mij past?
HomeStudiekeuze

Hoe weet ik welke studierichting bij mij past?


Om een doordachte studiekeuze te maken kan je je maar best eerst goed informeren. Tenslotte bepaalt deze keuze voor een groot stuk hoe je toekomst er zal uitzien.

Welke opties zijn er?

Bekijk welke mogelijke opleidingen er allemaal zijn. Op studie-informatiedagen (SID-in) kan je de verschillende scholen en opleidingen leren kennen. Welke daarvan sluiten aan bij je interesse? Een professionele bachelor is meer praktijkgericht, terwijl een academisch gerichte opleiding meer de nadruk legt op de waarom-vraag in plaats van de hoe-vraag.

Kies een opleiding op jouw maat

Wat doe je graag? Waar ben je goed in? Waarin ben je geïnteresseerd? Wat wil je in het leven bereiken? Welke beroepen spreken je aan? Wat zijn je talenten en capaciteiten? Zoek een studierichting die past bij jouw interesses, talenten en competenties en toekomstdromen.

Hier kunnen gesprekken met vrienden en familie echt helpen. Durf hen vragen wat volgens hen jouw talenten zijn, bijvoorbeeld als antwoord op elke 'En wat ga jij nu volgend jaar studereren?'. Volg hun raadgevingen niet blindelings, je moet je eigen keuze maken. Er zijn heel wat online testjes die je zeker verder kunnen helpen.

En wat met mijn vrienden en ouders?

Eerlijk, andere factoren beïnvloeden je keuze ook:

 • Wat gaan je vrienden studeren?
 • Wat willen je ouders graag dat jij studeert?
 • Mag ik met een bepaalde studiekeuze op kot omdat pendelen dan te ver is?
 • Vind je gemakkelijk (een goedbetaalde) job met een bepaald diploma?
 • Op welke afstand en in welke buurt ligt de school?
 • Wil je niet onderdoen voor het studieniveau van je broers of zussen?
Dit alles speelt mee, maar laat het geen doorslag geven. Deze motivatie is op zich te mager om je studie vol te houden op moeilijke momenten. Onder druk van hoge verwachtingen van jezelf of je ouders heb je veel minder het gevoel dat je de keuze hebt over wat je doet. Daarom is intrinsieke motivatie echt belangrijk.

Zitten je verwachtingen goed?

Het lijkt je fantastisch om logopedist te worden, maar al snel blijkt dat je daarvoor veel meer fysica moet blokken dan je ziet zitten. Om goed te kunnen kiezen, moet je zoveel mogelijk weten van de opleiding en de mogelijke jobs die je ermee kan doen. Wat zijn de belangrijkste vakken? Wat is de verhouding praktijk en theorie? Welke voorkennis moet je hebben? Kan je specialiseren? Welke jobs kan je ermee doen? Welke scholen bieden de opleiding aan en wat zijn hun nuances? Maar ook: welke twijfels heb je nog?

 • Lees de beschrijving van de studie en de belangrijkste vakken, waar wil de school je voor klaarstomen?
 • Ga naar infodagen van de hogeschool of universiteit. Vaak kan je er met docenten en studenten een praatje slaan, lessenroosters doornemen, cursussen inkijken, ...
 • Praat met mensen met een beroep waar jij interesse in hebt. Wat hebben zij gestudeerd?
 • De leerkrachten of leerlingenbegeleiders van je middelbare school of studieadviseurs van de hogeschool of universiteit kunnen je bijstaan bij je keuze.
 • Doe een zelftest om te zien of de opleiding op maat van jouw kennis is.
En ja, het kan zijn dat die mooie droom om dierenarts te worden niet meer zo rooskleurig lijkt eens je weet hoeveel chemie je ervoor moet kennen. Durf eerlijk te zijn met jezelf. Beter nu een andere keuze maken, dan na een (half)jaar sukkelen te moeten veranderen of stoppen.

Hoe kies ik de beste studierichting?

Welke opleiding past het best bij wie jij bent, wat jij kan en wat jij wil? Maak een overzicht van de voor- en nadelen en praat erover met anderen. Je zal misschien inzichten krijgen die je daarvoor nog niet had.

Neem geen overhaaste beslissing! Te vaak kiezen beginnende studenten voor een richting die niet aansluit bij wat ze ervan hadden verwacht. Het resultaat is dan ook vaak een verloren studiejaar. Het feit dat je deze tips aan het lezen bent, is op zich al een stap in de goede richting.

Gerelateerde Thema's