Hoe zal mijn leven veranderen in het hoger onderwijs?
HomeStudiekeuze

Hoe zal mijn leven veranderen in het hoger onderwijs?


Verder studeren is toetreden tot een heel andere wereld. Er verandert heel wat. Haal er het beste uit.

Je verlaat je gekende en veilige vriendenkring van het middelbaar voor een nieuwe groep onbekende studie- en kotgenoten. Begin in een aula van 100 studenten maar eens vrienden te maken.Gelukkig zijn er tips om een netwerk op te bouwen. Die nieuwe vrienden maken je wereld groter. Ze hebben dezelfde interesse als jij (je studie), maar ook heel wat verschillende achtergronden en ideeën waar jij veel rijker van wordt. 
De hoeveelheid leerstof die je te verwerken zal krijgen, is veel groter en moeilijker. Zeker op de universiteit is de leerstof veel theoretischer.Een goedestudiemethode en planning kunnen helpen om controle te houden over je studiewerk.
In sommige opleidingen ben je niet verplicht de lessen bij te wonen en word je niet constant getoetst of je de leerstof wel goed begrepen hebt. Je bent zelf verantwoordelijk om je leerstof tussendoor te verwerken. En je kan niet altijd gemakkelijk vragen stellen aan de leerkracht. Je moet een flinke dosis zelfstandigheid aan de dag brengen. Niemand neemt je nog bij het handje vast.Je krijgt heel veel vrijheid om je tijd zelf in te delen. Je hebt vaak vrije uren die je zelf kan invullen.
Studeren is op veel momenten een individuele bezigheid. Zeker tijdens de blok kom je jezelf soms eens tegen. Ga je op kot, dan komen er veel momenten bij waarop je alleen zal zijn. Die eenzaamheid is even wennen.Een netwerk opbouwen in je studentenstad is heel belangrijk, bijvoorbeeld door hobby's of door samen met je kotgenoten te eten of uit te gaan. Veel kotstudenten blokken thuis of in een blokpunt. Ze genieten van de steun en gezelligheid daar tijdens de blok.
Er komt heel wat meer druk op je schouders te liggen. Druk om jezelf te kennen en goed te weten wat je wil worden. Druk om te presteren, want die studies zijn niet gratis. Misschien wel extra druk van je ouders of vanuit jezelf?Uitstellen, faalangst, perfectionisme, ... kan je aanpakken. Ook voor je latere werkleven is het belangrijk om je grenzen te kennen en hiermee te leren omgaan.
In al die veranderingen zijn veel jonge studenten nog op zoek naar hun identiteit. Niet gemakkelijk om dan een keuze te maken die invloed heeft op de rest van je leven. Dat kan het soms lastig maken om moeilijke momenten te counteren.De studentenperiode is voor iedereen een vormende periode. Tijdens je studentenjaren doe je diverse ervaringen op en kan je experimenteren en bijleren over wie jij bent en wat jij kan.

Steunend netwerk

Een steunend netwerk van vrienden en familie heb je echt nodig om af en toe stoom te kunnen afblazen. Dat is niet altijd evident. Niet iedereen begrijpt de moeilijkheidsgraad van je studie of weet hoe te helpen bij studeermoeilijkheden. Het is ook niet altijd gemakkelijk om een moeilijk gesprek over je gevoelens te beginnen. Wil je anoniem je ei kwijt tijdens de blok, dan kan je elke avond bij Teleblok terecht voor een chatgesprek. Op andere momenten zijn er heel wat andere organisaties waar je terecht kan.

Gerelateerde Thema's