HomeStudiekeuze

Hoe zal mijn leven veranderen in het hoger onderwijs?


‘Studententijd is de mooiste tijd van je leven’. En wat moet ik mij daar precies bij voorstellen? Verder studeren is toetreden tot een heel andere wereld. Er verandert heel wat. Klaar voor een nieuw avontuur?

Van klaslokalen naar aula’s en auditoria

De eerste dag in het hoger onderwijs? Dat is niet meer met je mama en papa samen tot aan de schoolpoort. Zonder je BFF’s of beste maten kom je in een nieuwe groep studiebuddies of kotgenoten terecht. Een aula met 300 onbekende gezichten? Samenwonen met onbekende leeftijdsgenoten? Gelukkig zijn er tips om een netwerk op te bouwen. Wist je trouwens dat veel hechte vriendschappen ontstaan tijdens deze periode in je leven? Je leert mensen kennen uit alle uithoeken van België. Veel succes met het ontcijferen van elkaars dialect!

Stapels leerstof om U tegen te zeggen

De tijd van kleine toetsen en onverwachtse overhoringen? Die is voorbij. De hoeveelheid leerstof die je te verwerken krijgt, is groter en moeilijker. Zeker op de universiteit krijg je heel wat theorie op je bord. Maar no worries, velen deden het je voor. Met een goede studiemethode en planning houd je controle over je studiewerk. Bonding met je nieuwe vrienden? Ga eens samen studeren. Da’s pas effectief!

With freedom comes responsibilities

Aha, die lessen zijn niet altijd verplicht? Yes, eindelijk vrijheid. Maar aan die vrijheid hangt ook een prijskaartje. Want aan het einde van de rit moet je toch de leerstof kennen. En wat met springuren? Tijd om je notities te onderhouden of ga je toch mee iets gaan drinken? Het vraagt dus wel wat doorzettingsvermogen om tijdens het jaar je verantwoordelijkheden op te nemen.

Eenzaam tijdens het studeren?

Studeren is op veel momenten een individuele bezigheid. Zeker tijdens de blok kom je jezelf soms wel eens tegen. Ga je op kot? Dan komen er veel momenten waarop je alleen zal zijn. Blijf niet tussen vier muren zitten op enkele vierkante meter, maar zoek voldoende gezelschap op. Een goed netwerk uitbouwen in je studentenstad is belangrijk. Een netwerk zoals Facebook? Nee, zoek bijvoorbeeld een hobby of ga samen met je kotgenoten eten, chillen of feesten. En waarom niet samen de strijd aangaan met de boeken? Samen naar een blokpunt of thuis, gezellig toch?

Druk druk druk

Er komt meer druk op je schouders te liggen. Druk om jezelf te kennen en goed te weten wat je wil worden. Druk om te presteren, want die studies zijn niet gratis. Misschien ook wel extra druk vanuit je ouders of jezelf. Uitstellen, faalangst, perfectionisme en andere studiemoeilijkheden kan je aanpakken. Bereid je voor op je latere werkleven. Verken je grenzen en leer hier nu al mee omgaan. Yes you can!

Student zkt. identiteit

Wie ben ik? Veel studenten zijn nog op zoek naar zichzelf. Je maakt veel en grote keuzes met een invloed op de rest van je leven. De studentenperiode is voor iedereen een vormende periode. Jezelf leren ontdekken is ook heel fijn. Je maakt heel wat zotte en minder zotte dingen mee en kan experimenteren en bijleren over wie jij bent en wat jij kan. Laat die zoektocht maar komen!

Somebody to lean on

Een steunend netwerk van vrienden en familie heb je nodig om af en toe stoom te kunnen afblazen. Dat is niet altijd evident. Niet iedereen begrijpt de moeilijkheidsgraad of weet hoe hij/zij je kan helpen bij studeermoeilijkheden. Het is ook niet altijd gemakkelijk om een moeilijk gesprek over je gevoelens te beginnen. Wil je anoniem je ei kwijt tijdens de blok? Bij Teleblok kan je elke avond terecht voor een chatgesprek. En wat buiten de blokperiode? Dan staan er heel wat andere organisaties voor je klaar.

Gerelateerde Thema's