Wat moet ik doen als ik wil stoppen met mijn studierichting?
HomeStudiekeuze

Wat moet ik doen als ik wil stoppen met mijn studierichting?


Wil je stoppen met studeren? Of heb je definitief besloten om van opleiding te veranderen? Een gedurfde keuze, maar daarom niet altijd een slechte. Als je er van overtuigd bent dat het niet langer realistisch is om verder te doen, kan je er beter mee ophouden.

Neem geen overhaaste beslissing. Twijfel je nog, praat er dan eerst over. Iemand uit je omgeving, de dienst studentenvoorzieningen (hoger onderwijs) of het CLB (secundair) kunnen je hierbij helpen. Tijdens de blok in januari en mei/juni kan je voor een anoniem gesprek terecht bij Teleblok.

Ik ga iets anders studeren

Je studies stopzetten heeft een invloed op je leerkrediet. Als je vóór 1 december van opleiding verandert (heroriënteert), dan krijg je je volledig ingezette leerkrediet terug. Doe je dit tussen 1 december en 15 maart, dan krijg je nog de helft terug. Na 15 maart krijg je geen leerkrediet meer terug.

Van opleiding veranderen vóór 1 december betekent:

  • Je hebt je voor 1 december uitgeschreven voor de eerste opleiding,
  • én je hebt je voor 1 december ingeschreven voor de nieuwe opleiding.
Schrijf je je wel voor 1 december uit voor de eerste opleiding, maar pas in het tweede semester (voor 15 maart) terug in voor de nieuwe opleiding, dan krijg je maar de helft van je ingezette leerkrediet terug.

Meer info over leerkredieten? Klik hier. Praat hier zeker over met de dienst studentenvoorzieningen van je school.

Ik ga werken

Als je stopt met studeren en niet meteen aan de slag kunt, dan moet je je na je studies onmiddellijk inschrijven bij de VDAB. Je doorloopt eerst een wachttijd voor je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Klik hier voor meer info over de financiële gevolgen van het stopzetten van je studies.

Tijdens de wachttijd van de VDAB blijf je voor de ziekteverzekering ten laste van je ouders (moest dat nog het geval zijn). Van zodra je begint te werken, moet je je in eigen naam aansluiten bij het ziekenfonds.

Gerelateerde Thema's