Wat doe ik als de opleiding tegenvalt?
HomeStudiekeuze

Wat doe ik als de opleiding tegenvalt?


Misschien stel je tijdens het jaar vast dat het beeld dat je van de opleiding of van jezelf had, niet helemaal strookt met de werkelijkheid? Dan is het normaal dat je motivatie daalt. Meteen komt de moeilijke vraag: moet ik mijn jaar afmaken of stoppen? En wat moet ik dan doen?

Ik wil verder doen

Punten inhalen kan. Harder werken kan ook. Meer discipline aan de dag brengen is niet onmogelijk. Maar wees realistisch, met goede voornemens alleen kom je er niet. Je moet ook de juiste vaardigheden hebben om de studie aan te kunnen. Als je je studies anders wil aanpakken, dan heb je een realistisch actieplan nodig.

Ik wil stoppen

Beslis niet te snel om ermee te stoppen. Je moet even afstand nemen van je situatie of een moeilijk moment om alles rustig te kunnen overlopen. Stel jezelf de vraag waarom je aan de opleiding begonnen bent en of die redenen nog steeds gelden. Misschien heb je wel een verkeerde studiekeuze gemaakt?

Stoppen met een studie is niet gemakkelijk. Het voelt als falen. Beter op tijd veranderen naar een richting of job die wel op je lijf geschreven staat, dan verder ploeteren.

Ik weet het niet

Mislukken is niet fijn. Maar je kan er heel wat uit leren. Waarom vallen je resultaten tegen? Wat zorgt ervoor dat de studie toch niet is wat jij ervan dacht? Kan jij daar iets aan veranderen? Dan kan je zeker verder gaan. In het andere geval moet je durven kijken naar alternatieven.

Ga eens terug op zoek naar waar jij goed in bent, wat jij goed kan en hoe je jezelf ziet over tien jaar. Is deze studierichting nog altijd iets wat daarbij past? Laat externe redenen (op kot zitten, vrienden in die studierichting, druk van ouders, ...) niet het voortouw nemen in je beslissing.

Praat met je ouders, vrienden of studiebegeleiding over je twijfels, of chat tijdens de blok- en examenperiode met Teleblok.

Gerelateerde Thema's