HomeStudiekeuze

Wat doe ik als de opleiding tegenvalt?


Should I stay or should I go? Je studierichting is toch niet helemaal wat je ervan verwacht had. Je motivatie is ver zoek. Wat nu? Direct stoppen of toch je jaar afmaken? Misschien veranderen van richting maar welke opleiding kies je dan? Niet zomaar een beslissing die je tussen de soep en de patatten neemt.

Ik wil verder doen

Doe je het wel graag, maar loopt het moeilijker dan verwacht? Misschien kun je punten nog inhalen en kun je nog een tandje bijsteken. Als je je studies anders wil aanpakken, dan heb je een realistisch actieplan nodig. Het kan helpen om aan je studiemethode en planning te werken. Misschien neem je je voor om meer discipline te kweken. Maar wees ook realistisch. Met goede voornemens alleen, kom je er niet. Je moet ook de juiste vaardigheden hebben om de studie aan te kunnen. Ga eens langs bij de dienst studievoorzieningen. Zij kunnen je helpen.

Ik weet het niet

Falen is niet fijn. Maar je kan er heel wat uit leren. Waarom vallen je resultaten tegen? Wat zorgt ervoor dat de studie toch niet is wat je verwacht had? Kan je daar iets aan veranderen? In dat geval kan je zeker verder gaan. Zo niet moet je durven uitkijken naar alternatieven. 

Dat zelfkennis het begin van alles wijsheid is, is geen gezever. Ga eens terug op zoek naar waar je goed in bent, wat je goed kan en waar je jezelf ziet over tien jaar. Past deze studierichting in dat plaatje? Laat externe redenen (op kot zitten, vrienden in de studierichting, de druk van ouders) niet doorwegen in je beslissing.

Oefening: weegschaal. Aan de ene kant van de weegschaal schrijf je de voordelen van de huidige situatie en de nadelen van de verandering. Aan de andere zijde de nadelen van de huidige situatie en voordelen van de verandering. Noteer bij elke reden ook het gewicht ( 1-10) van belangrijkheid toe. Welke kant weegt het meest door?

Ik wil stoppen

Beslis niet te snel om ermee te stoppen. Neem even afstand van de situatie. Stel jezelf de vraag waarom je aan de opleiding begonnen bent. Gelden deze redenen nog steeds? Praat erover met iemand uit je omgeving, de dienst studievoorzieningen (hoger onderwijs) of het CLB (secundair). Tijdens de blok kun je terecht voor een anoniem gesprek bij Teleblok.

Stoppen met een studie is niet gemakkelijk. Het kan aanvoelen als falen. Maar soms kan verandering ervoor zorgen dat je terecht komt in een richting of job die wel op je lijf geschreven is. Keep calm and think long term

Let op! Veranderen van opleiding (en onderwijsinstelling) of het stopzetten van je studie kan gevolgen hebben voor je leerkrediet, studietoelage, kinderbijslag en studiegeld. Informeer je dus voldoende!

Veranderen van studierichting

Als je voor 1 december van opleiding verandert (heroriënteert), dan krijg je je volledig ingezette leerkrediet terug. Doe je dit tussen 1 december en 15 maart, dan krijg je nog de helft terug. Na 15 maart krijg je geen leerkrediet meer terug. 

Veranderen van opleiding voor 1 december betekent: 

  • Je hebt je voor 1 december uitgeschreven voor de eerste opleiding, 
  • én je hebt je voor 1 december ingeschreven voor de nieuwe opleiding.

Schrijf je je wel voor 1 december uit voor de eerste opleiding, maar pas in het tweede semester (voor 15 maart) terug in voor de nieuwe opleiding, dan krijg je maar de helft van je ingezette leerkrediet terug. 

Praat hier zeker over met de dienst studentenvoorzieningen van je school.

Meer info over leerkredieten? Lees meer 

Op naar de arbeidsmarkt

Duik je liever al het werkveld in? Als je stopt met studeren en niet meteen aan de slag gaat, dan moet je je na je studies onmiddellijk inschrijven bij de VDAB. Je doorloopt eerst een wachttijd voor je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Lees meer over de financiële gevolgen van het stopzetten van je studies. 

Tijdens de wachttijd van de VDAB blijf je voor de ziekteverzekering ten laste van je ouders (moest dat nog het geval zijn). Van zodra je begint te werken, moet je je in eigen naam aansluiten bij het ziekenfonds.

Gerelateerde Thema's