HomeStudie-omgeving

Hoe ziet mijn ideale studeerplek er uit?


Iedereen heeft zijn eigen manier van studeren, daarbij is het ook belangrijk om uit te zoeken op welke plaats jij het beste studeert. Hieronder enkele tips om van je studeerplek een aangename en stimulerende ruimte te maken.

Op een correcte manier studeren vraagt veel van je lichaam en geest. Om je leerstof vlot in te studeren moet je op een actieve manier te werk gaan, daarom is het best als je studeerplek dit kan stimuleren. Voor sommige studenten betekent dit dat ze beter in de bib kunnen studeren, voor anderen dat ze best thuis aan de keukentafel studeren. Het is belangrijk om zelf uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. 

Enkele tips die je kunnen helpen om op een vlotte manier te studeren:

• De ideale kamertemperatuur ligt rond de 21 graden. Je mag niet het gevoel krijgen dat het er veel te warm of te koud is. In een te warme kamer word je moe, maar in een te koude kamer geraak je ook afgeleid.

• Zorg voor voldoende aangepast licht. Een donkere kamer met te weinig licht werkt vermoeiend voor je ogen en zal je slaperig maken.

• Je hersenen verbruiken tijdens het studeren veel zuurstof. Verlucht dus af en toe de ruimte waarin je studeert. Zet een raam open of ga als ontspanning even naar buiten.

• Neem een actieve, maar tegelijk comfortabele houding aan. Denk hierbij aan een comfortabele stoel, een overzichtelijk bureau … Een zetel of bed is minder geschikt om te studeren omdat een bureau eerder “studeergedrag” zal uitlokken, terwijl andere plaatsen eerder ander gedrag uitlokken. In je bed gaat je lichaam bv. eerder aan slapen denken. Probeer af en toe even recht te staan. Je kan eventueel twee bureaus of tafels proberen te voorzien: eentje voor je computer en eentje om aan te studeren. 

• Leg al het materiaal dat je nodig hebt klaar. Denk maar aan kladpapier, fluostiften, een potlood, … maar ook aan eten en drinken. 

• Verwijder grote afleiders uit je omgeving. Als radio, televisie, pc, smartphone … je te veel afleiden, berg ze dan tijdelijk op en beschouw ze als ontspanningselementen. 

• Breng ook je medebewoners op de hoogte dat je ongestoord wilt doorwerken.

Als je thuis geen rustige plek kan vinden, kijk dan eens of er plek is op je hogeschool of universiteit, in de bib, bij familie,… waar je kan studeren.

Checklist over afleiding en studeerplek (bron: golewe.co-learning.net)

Gerelateerde Thema's


Gerelateerde Artikels