De dag van het examen is aangebroken. Bij velen een moment van stress. Je hebt het gevoel dat je een deel van de leerstof vergeten bent. Je vraagt je af of je wel alles bij hebt. Je raakt in paniek door de vragen van je medestudenten terwijl je samen in de gang staat. Deze tips helpen je om de rust te bewaren.
Voor het examen
- Kom fris naar het examen en probeer de nacht voordien voldoende te slapen.
- Leg de avond voordien alles klaar: je schrijfgerief, een flesje water, een rekenmachine of formularium (als dat toegelaten is), je studentenkaart ...
- Leg het examen niet af met een lege maag. Eet iets op voorhand, het bevordert je concentratie.
- Vertrek op tijd naar het examenlokaal zodat je niet gestresseerd toekomt.
- Herhalen voor aanvang mag, maar studeer geen nieuwe leerstof meer. Zo zou je het overzicht over het geheel wel eens kunnen verliezen.
- Vermijd extreme verhalen van andere studenten: hoe moeilijk het is, wat niet goed gaat, hoeveel ze gestudeerd hebben ...
- Spreek jezelf bemoedigend toe. Je bent wie je bent, een eenmalige prestatie verandert daar niets aan. Je bent geen mislukking als je straks een fout maakt. Dat is overdreven.
Tijdens het examen
- Neem de tijd om alle vragen aandachtig te lezen vooraleer je begint. Verdeel de tijd die je hebt zo goed mogelijk over de verschillende vragen.
- Als je merkt dat je te veel zenuwen krijgt, kijk dan even weg van je blad. Focus je even op jezelf in plaats van op het examen en haal rustig adem. Probeer positief en realistisch te blijven denken.
- Krijg je tijdens het examen een black-out, panikeer dan niet. Tracht rustig adem te halen. Ga even verder met iets anders en misschien schiet het antwoord je later wel te binnen. Hoe harder je het je aantrekt, hoe langer de black-out blijft duren. Gebruik relaxatietechnieken om je lichaam tot rust te brengen.
- Als je het antwoord op enkele vragen niet kent, sla die dan even over en beantwoord eerst de vragen waarop je wel kunt antwoorden.
- Maak je niet druk wanneer iemand al klaar is terwijl jij nog bezig bent. Iedereen heeft een ander werktempo. Sneller werken is geen garantie tot succes.
Na het examen
- Hou je niet bezig met het uitrekenen van je resultaat. Het heeft geen enkel nut.
- Laat de moed niet zakken na een slecht examen. Een minder goed examen betekent niet dat alles verloren is.
- Ontspan! Het is normaal dat je je na een examen extra vermoeid voelt. Je adrenaline neemt dan af en je voelt dan pas hoeveel energie het examen je heeft gekost. Beweging, buitenlucht en ook relaxatie kunnen opnieuw extra energie geven.