HomeStress

Ik heb stress: wat nu?


(Examen)stress heeft verschillende oorzaken. De manier van aanpakken verschilt dus ook. Het is belangrijk dat je aanpak afgestemd is op de oorzaak van je stress en past bij je persoonlijkheid. Want jij bent diegene die ermee aan de slag moet.

Een andere blik

Probeer eens om je situatie te bekijken door de ogen van iemand anders. Stel je geen tehoge verwachtingen voor jezelf? Stress en spanning zijn heel menselijke gevoelens. Besef en aanvaard dat je niet de enige persoon bent die zich angstig voelt. 

Vervang niet-helpende negatieve gedachten door helpende gedachten. Probeer jezelf bewust te worden van je niet-helpende gedachten. Schrijf ze op en probeer een helpende gedachte te vinden die ze kan vervangen. Vervang 'Het lukt me toch nooit' bijvoorbeeld door 'Als anderen dit kunnen, kan ik het ook!'

Een goede organisatie en planning

Zorg ervoor dat je een goede, duidelijke planning hebt. Op die manier hou je het overzicht van wat je wanneer te doen staat. Formuleer je doelen op een positieve manier. Het is veel fijner om iets te willen bereiken dan om iets te moeten vermijden. 

Focus op het hier en nu. Zo groeien je efficiëntie, plezier en zelfvertrouwen. Stel heel concrete doelen en koppel daaraan concrete beloningen. Bijvoorbeeld: als ik dat hoofdstuk afgerond heb, mag ik 5 minuten pauzeren.

Steun van anderen

Zoek steun bij anderen. Verzorg je sociale contacten. Je kunt stresserende situaties gemakkelijker de baas als je kunt terugvallen op mensen die je vertrouwt, waarop je kunt rekenen en waarmee je je gevoelens kunt delen. Daarvoor kun je ook anoniem terecht bij Teleblok

Wist je trouwens al dat je als CM-lid vrijblijvend een gesprek met een CM-gezondheidsconsulent kunt aanvragen? De gezondheidsconsulent helpt je op weg bij gezondheidsvragen over fysieke gezondheid, je welbevinden, levenskwaliteit, sociale contacten en je dagdagelijkse functioneren. Interesse? Meer info en voorwaarden.

Piekergedachten

Vermijd extra aanleidingen tot stress. Heb je ruzie met iemand? Laat die dan niet aanslepen en leg het zo snel mogelijk bij. Kun je de situatie niet zo makkelijk veranderen? Verminder dan de stress door anders naar de situatie te kijken of door te werken aan de gevoelens die de stress oproept.

Stress en piekeren gaan vaak hand in hand. Piekeren geeft je geen voordelen en lost zelden iets op. Je krijgt er geen diepe inzichten door, maar eerder een overdreven kijk op de werkelijke problemen. Een aantal tips en technieken kunnen je helpen om piekergedachten onder controle te krijgen. 

  • Roep het uit of schrijf het van je af. Zeg hardop 'STOP!' tegen je piekergedachten. Zeg tegen jezelf dat al dat piekeren toch alleen maar je studietijd opslorpt. Schrijf piekergedachten op in een brief of dagboek. Zo houd je een overzicht en de verschillende gedachten en gevoelens overheersen niet.
  • Zoek afleiding. Blijf je maar piekeren? Neem dan tijd voor ontspanning waarbij concentratie en fysieke inspanningen aan bod komen: sporten, een spel spelen, samen lunchen, opruimen ...
  • Plan vaste piekermomenten. Gun jezelf piekertijd. Laat al je gedachten een kwartiertje de vrije loop (het best niet voor het slapengaan). Eindig met iets positiefs. Verschuif doorheen de dag je piekergedachten naar je speciaal piekermoment of schrijf ze op tegen dan. 
  • Sta ’s nachts op. 's Avonds en 's nachts is er vaak de minste afleiding, daarom steken piekergedachten meestal net op die momenten de kop op. Het is beter om dan even op te staan en iets anders te doen. Zo leid je je aandacht af, in plaats van uren te woelen in je bed.

Ontspanning

Als je korte periodes van stress afwisselt met voldoende ontspanning, kan je lichaam weer tot rust komen. Een gecontroleerde ademhaling of relaxatietechnieken helpen je om rustig te worden en zelfcontrole te krijgen. Probeer bijvoorbeeld deze oefening eens uit.

Gerelateerde Thema's


Externe pagina's