Hoe komt het dat ik stress heb?
Info en chat voor studentenStress

Hoe komt het dat ik stress heb?


Er zijn veel zaken die je doelen in gedrang kunnen brengen en zo stress veroorzaken. Die stress kan zowel vanuit je eigen gedachten en ideeën komen, als vanuit je omgeving.

Vanuit jezelf

  • Veel hangt af van het gevoel waarmee je aan een examenperiode begint. Als je het wel ziet zitten en het gevoel hebt dat alles wel goed zal verlopen, ervaar je minder stress dan wanneer je erg hard twijfelt of het je wel zal lukken om je doel te bereiken.
  • Ook tijdens het studeren kan er stress ontstaan, bijvoorbeeld omdat je het moeilijk vindt om de leerstof te begrijpen of omdat je cursus niet volledig is. Misschien studeer je zo veel (omdat je bang bent om te falen), dat je het moeilijk vindt om nog te ontspannen.

Vanuit je omgeving

  • Je omgeving kan het bereiken van je doelen bedreigen. Denk er maar aan hoe moeilijk het kan zijn om te studeren met veel straatlawaai of een luide broer of zus in huis.
  • Op bepaalde situaties of gebeurtenissen heb je niet onmiddellijk invloed. Die kunnen je stress bezorgen. Probeer maar eens te studeren als er belangrijke dingen in je leven gebeuren zoals ruzie met je lief of je beste vriend(in), het verlies van een naaste, een zwangerschap, ...
  • Vaak vormt de opeenstapeling van verschillende kleine dingen de spreekwoordelijke druppel die je emmer zal doen overlopen. Zoek de oorzaken van je stress, zodat je rekening kan houden met de signalen die je lichaam hierop geeft.

Gerelateerde Thema's


Externe pagina's