HomeOver Teleblok

Wat is Teleblok?


Teleblok is een organisatie van CM. 

Onze missie? Studenten sociale steun bieden en hen stimuleren om sociale steun te zoeken. En dat al méér dan 30 jaar!

Teleblok biedt sociale steun

Teleblok is tijdens de examenperiodes in januari en juni een aanspreekpunt voor studenten en mensen in hun omgeving via een gratis en anonieme chat. Elke avond tussen 18u en 23u bieden onze vrijwilligers hun luisterend oor aan. Chat is heel laagdrempelig en anoniem en dat maakt heel wat moeilijkheden gemakkelijk bespreekbaar. Onze vrijwilligers luisteren, ondersteunen en helpen elke oproeper om zijn antwoorden te vinden.

Teleblok stimuleert studenten om sociale steun te zoeken

Enerzijds met deze website boordevol informatie en tips rond studeermoeilijkheden. Anderzijds door sociaal studeren en ontspannen te stimuleren met blokpuntacties.

Studeren is geen kattenpis

Je studentenperiode is een heel fijne tijd. Je ontmoet nieuwe mensen, krijgt een breder perspectief op ons bestaan, leert zelfstandig en kritisch zijn, ontwikkelt vaardigheden en vergroot je zelfkennis. Daarbovenop krijg je veel vrijheid om te experimenteren en jezelf verder te ontwikkelen. 

Maar je mag zeker de uitdagingen niet onderschatten:

  • Je omgeving verandert heel hard. Van de veilige en nabije middelbare school waar je iedereen kent, ga je naar de verre hogeschool of unief waar je er helemaal alleen voor staat. Als je op kot gaat, verlaat je ook nog eens dat vertrouwde nest met al zijn rituelen en ondersteuning. Je moet plots heel zelfstandig in het leven staan. Het studentenleven is bij momenten heel eenzaam.
  • Er wordt heel veel verantwoordelijkheid van jou verwacht:
    • Je moet een studiekeuze maken die mogelijks bepalend is voor de rest van je leven. Studeren is duur, dus dat is best wel een belangrijke keuze. Je moet jezelf goed kennen: je mogelijkheden, talenten, verlangens. Je moet ook vanuit jezelf gemotiveerd zijn om aan een studie te beginnen. En je moet ook kunnen inschatten of die opleiding je wel naar een goeie job kan leiden.
    • Je hebt ook de verantwoordelijkheid om zelfstandig te leren en naar de les te gaan. Aanwezigheden worden meestal niet meer opgenomen. Je wordt veel minder bij het handje gehouden door leerkrachten of je ouders.
  • Studeren wordt hoog gewaardeerd. Dat, samen met de grotere verantwoordelijkheid, legt veel druk op de schouders van studenten. Druk die studenten zelf creëren of die ouders of anderen in hun omgeving op hen leggen.
  • Het studentenleven bevat periodes van grote stress. Elke examenperiode en elke deadline voor een paper sta je onder spanning omdat er dan prestaties en resultaten verwacht worden. De leerstof is veel zwaarder, de taken zijn moeilijker. Studeren is hard werken. Net in die periodes kan het allemaal te veel worden voor studenten.

Studenten hebben sociale steun nodig

Het is niet altijd gemakkelijk om moeilijkheden bij het studeren ter sprake te brengen

  • wanneer je ouders zelf niet gestudeerd hebben of helemaal geen affiniteit hebben met jouw studierichting;
  • bij mensen die zelf een heel vlotte studieperiode hebben gekend;
  • als je in je buurt geen vertrouwde mensen hebt om je verhaal bij te doen, bv. als je op kot zit.
Een netwerk aan vrienden, ouders, andere familieleden, soms zelfs leerkrachten, is nodig om een jongere te ondersteunen doorheen de studentenperiode. Dit kan met aanmoedigingen, knuffels, gesprekken of simpelweg door de student te faciliteren (een fruitslaatje, stilte in huis,...) of steunen.
 

Draag ook zorg voor elkaar en vraag eens aan je medestudenten hoe het écht met hen gaat. Ga het gesprek aan als je bezorgd bent over iemand uit je omgeving. Weet je niet precies hoe? Check dan onze tips.

Contact met Teleblok

Heb je vragen over de werking van Teleblok, een mogelijke samenwerking of het bestellen van materialen? Mail naar teleblok@cm.be.