Ook ouders ervaren stress tijdens de examenperiode. Het Grote Studentenonderzoek leert dat de meeste studenten vooral bij hun mama steun vinden. Ouders leven heel hard mee en willen graag helpen, maar dit wordt niet altijd even goed onthaald.
Maak het je student gemakkelijk
Maak het je student makkelijk, zodat hij zich enkel moet bekommeren om zijn studies.
- Een beetje verwennerij kan geen kwaad. Verwen hem of haar met gezonde maaltijden en tussendoortjes (smoothie, fruitsla, ...)
- Zorg voor rust in huis, werk alle afleiders weg. Stuur spelende broertjes of zusjes naar buiten, laat de lenteschoonmaak even voor wat het is en stel etentjes met vrienden uit.
- Verfris de slaapkamer van je student als hij of zij er even niet is. Verse lakens op de bedden, frisse lucht en een propere kamer (ruim niet zelf op!) geven je student ook een 'cleaner' gevoel.
- Neem huishoudelijke taken over.
- Probeer af en toe wat vroeger thuis te zijn. Verlof nemen is geen must.
Geef aandacht aan je student
Steunen doe je vooral door interesse te tonen.
- Hang het examenschema op in de keuken, als je student dat wil. Zo weet je wanneer de stress hoog oploopt en kan je gericht vragen stellen over de blok. Deze examenplanner kan helpen.
- Breng rust na elk examen door positieve aandacht te geven.
- Met een vraag ('Wat is je volgend examen? of 'Waarover gaat het?') breng je een gesprek op gang.
- Probeer vooral begrip te tonen voor de gevoelens van je student. Laat hem zijn verhaal vertellen.
- Praat ook eens over koetjes en kalfjes, het moet niet altijd over de examens gaan. Te veel vragen over de examens kunnen controlerend overkomen.
- Met een dikke knuffel of een lief gebaar geef je af en toe een duwtje in de rug.
- Ontspanning is belangrijk om even 'uit' die examensfeer te komen, zowel met je lijf als met je hoofd. Het gewone leven kan zorgen voor afwisselende en leuke pauzes, bijvoorbeeld: samen koken of even voetballen in de tuin.
Wees zelf rustig
- Laat je niet besmetten door de stress van je student. Paniekreacties of opvliegendheid zijn normaal in tijden van hoge stress. Gun hem een uitbarsting. Onder grote stress kan dat een ontlading zijn. Laat het passeren en maak het vooral niet nog groter.
- Het is normaal dat je meeleeft met je kind, maar breng je eigen zenuwen niet over op je kinderen. Blijf zelf kalm, dat helpt je student om zich terug zekerder te voelen.
Helpen of niet?
- Vraagt je student om de leerstof te overhoren? Wil hij tips voor zijn examenplanning? Help hem gerust.
- Vermijd om zelf het voortouw te nemen en het werk in zijn plaats te doen. In het hoger onderwijs moeten studenten zelfstandig kunnen werken: nadenken over hoe ze de blok gaan aanpakken, het werk plannen, prioriteiten leren bepalen, afwegen wat de beste leerstrategie is, ...
- Stimuleer je student om de blok zelf aan te pakken. Geef hem het gevoel dat je hem vertrouwt en dat hij bij jou terecht kan voor hulp of advies.
Wees geen controlefreak
- Check niet de hele tijd of je student aan het studeren is en vraag niet constant hoe het gaat.
- Geef je student vertrouwen en vermijd vragen als 'ben je nu al klaar?' of 'zou je niet wat langer studeren?'.
- Opvragen doe je enkel als je student daar zelf om vraagt, anders kan je hem stress geven.
- Heb je vragen bij zijn studieaanpak, probeer het dan met een goed gesprek.
Gun je student contact met leeftijdsgenoten
- Studenten vinden vaak de meeste steun, raad, ontspanning en herkenning bij elkaar. Contact tijdens de blok met medestudenten of vrienden is gezond.
- Er is ook een keerzijde. Medestudenten kunnen elkaar ook erg stresseren of afleiden. Sociale media zijn een uitstekende manier om zonder verplaatsing of veel tijdverlies elkaar te spreken. Maar, constant met elkaar in verbinding staan, heeft een slecht effect op het concentratievermogen.
- Maak samen afspraken met je student als zijn contact met leeftijdsgenoten uit balans is.
Tips voor studenten uit het middelbaar
- Vanaf het middelbaar leer je je student hoe hij zich thuis voorbereidt op de examens. Help hem structuur in de dag te brengen, bijvoorbeeld: door samen een planning op te stellen, hem te stimuleren om voldoende pauzes te nemen, op tijd te gaan slapen en gezond te eten.
- Stimuleer je student om buiten te komen en even te bewegen tijdens de pauzes.
- Voor het smartphonegebruik kan je duidelijke regels vastleggen. Hoe ouder je student wordt, hoe meer zelfstandigheid hij daarin krijgt.
- Leuke tip: het spiekbriefje met positieve gedachten van Klasse of het filmpje 'Motiveer je kind bij examens'.
Meer vragen?
Met vragen over opvoeding kan je het hele jaar door terecht bij de opvoedingslijn.