HomeOntspanning

Hoe(lang) ontspan ik best tijdens de blok/examens?


Zorg voor een goed evenwicht tussen inspanning, ontspanning en sociale contacten. Plan zowel  je studietijd als je pauzes. Je houdt ook best je studeer- en vrijetijdsruimte gescheiden. Tijdens een pauze verwerken je hersenen de leerstof en kunnen ze zich weer opladen. Daarom is het belangrijk om iets te doen wat jij leuk vindt en waarvan je brein écht ontspant. 

Wat kan ik doen om te ontspannen?

Ontspannen is het tegenovergestelde van inspannen. Op het moment dat je ontspant, lever je geen mentale inspanning. Bij veel mensen lukt dit door even iets sportiefs te doen. Ga je graag helemaal los op je favoriete nummer, werk je graag in de tuin, hou je van shoppen, fietsen, …? Doe dat dan zeker!

Frisse buitenlucht kan wonderen doen. Door buiten te bewegen kunnen je hersenen nieuwe zuurstof opnemen. Die zuurstof is belangrijk om nadien je aandacht terug bij de leerstof te houden en om je stresssymptomen te verminderen. Het afwisselen van mentale en lichamelijke inspanning is goed voor je concentratie.

Ben je niet sportief aangelegd of hou je niet van sporten? Dan kan een ontspanningstechniek je misschien wel helpen. Het internet staat vol met ademhalingsoefeningen, yoga- en meditatietechnieken. Ook lachen is gezond. Een goede lachbui is de ideale manier om te ontspannen. Zet bijvoorbeeld een lachsessie in gang met je kotgenoten. Maar let op dat je de rest van de dag niet met de slappe lach blijft zitten! 

Positieve sociale contacten zijn belangrijk. Zoek mensen op voor een gezellige babbel, ga samen sporten, iets eten,… Probeer conflicten en spanningen tijdens de blok- en examenperiode zoveel mogelijk te vermijden of meteen op te lossen.

Slaap voldoende, maar let erop dat je niet vlak na het studeren gaat slapen. Ontspan minstens een half uur voordat je gaat slapen. Als de vermoeidheid toch toeslaat kan een powernap helpen. Laat  dit dutje niet langer dan 20 minuten duren. Je doet dit best tussen 13en 15 uur, dit kan je helpen om terug helder na te denken zonder je ritme te verstoren.

Enkele voorbeelden om te ontspannen

 • De buikademhaling: 
 1. Ga zo gemakkelijk mogelijk liggen of zitten.
 2. Leg je rechterhand op het midden van je borst en je linkerhand op je buik.
 3. Adem langzaam in.
 4. Als je merkt dat je hand op je buik hoger stijgt dan de hand op je borst, dan heb je de juiste ademhaling te pakken.
 • Je ademhaling tellen
 1. Adem eerst een paar keer diep in en uit zodat je ademhaling langzaam en rustig is.
 2. Adem vervolgens uit en tel tegelijk tot één. De volgende keer dat je uitademt tel je tot twee, nadien tot drie,… Herhaal dit tot je vijf tellen uitademt.
 3. Herhaal deze cyclus enkele keren.
 • De spierontspanning
 1. Ga op je rug liggen.
 2. Maak met je linkerhand een vuist en doe alsof je een citroen helemaal leeg perst. Knijp zo hard mogelijk door. Denk aan het zure citroensap en trek de gekste gezichten. Tel tot 5 en laat los.
 3. Doe hetzelfde met je rechterhand.
 4. Strek je linkerbeen en span alle spieren van je kuit tot je dijbeen helemaal aan. Maak je been zo lang mogelijk. Tel tot 5 en laat los.
 5. Doe hetzelfde met je rechterbeen.
 6. Frons je voorhoofd en sper vervolgens je ogen zo wijd mogelijk open. Tel tot 5 en ontspan.
 7. Leg je hand op je buik. Adem zo veel mogelijk lucht in zodat je buik een ballon wordt. Blaas dan heel langzaam de lucht weer uit alsof je door een fijn rietje blaast.

Voor nog meer ontspanningstips, check de site van noknok!

Hoe lang en hoe vaak pauzeer ik best?

Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.

Gerelateerde Thema's