Mijn vriend(in) heeft het moeilijk. Wat kan ik doen?
TeleblokNetwerk

Mijn vriend(in) heeft het moeilijk. Wat kan ik doen?


Vrienden of studiegenoten zijn belangrijke steunfiguren. Ze zitten in dezelfde levensfase en begrijpen gemakkelijker wat je meemaakt. De ene student spreekt gemakkelijk vrienden aan met zijn of haar kopzorgen, de andere verwerkt ze liever alleen. Wat kan jij doen als je merkt dat iemand het moeilijk heeft? En hoe zorg jij ervoor dat die stress jou niet besmet?

Ga samen ontspannen

Maak je je zorgen om een vriend, maar weet je niet goed wat te doen? Ga samen ontspannen: sporten, naar muziek luisteren, wandelen, iets drinken, chatten, ... Het helpt om de gedachten te verzetten en dat op zich is vaak al een hele steun. Zo creëer je gelegenheid om het eventueel over moeilijkheden te hebben.

Luister zonder te oordelen

Je zorgen in detail aan iemand vertellen, kan echt opluchten. Een goed gesprek helpt je om je gevoelens te ventileren, terug overzicht te krijgen op je situatie, je probleem duidelijk te stellen en misschien zelfs op een andere manier te bekijken. Je hoeft daarvoor zelfs niet eens tot een oplossing te komen.

Enkele tips voor een goed luierend oor:

  • Het gevoel dat je erkend wordt, dat iemand zijn best doet om je gevoelens te begrijpen, kan al veel helpen. Minimaliseer problemen niet ('Het is allemaal zo erg niet') en probeer niet meteen je mening of advies te geven. Laat de ander vooral vertellen.
  • Neem niet zomaar aan dat je begrijpt wat iemand bedoelt. Vat samen wat jij begrepen hebt uit het verhaal van je vriend(in) en vraag of dat klopt.
  • Het is altijd fijn om te weten dat mensen om je geven. Een aanmoediging, compliment, knuffel of 'ik geloof in jou', doet wonderen.
  • Je bent geen hulpverlener. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om de problemen van je vriend(in) op te lossen. Niemand heeft er wat aan als je zelf overstuur raakt, dus zorg voor jezelf. Help je vriend(in) of zoek samen hulp indien nodig.
  • Weet je niet goed wat te zeggen? Zeg gerust wat het verhaal van de ander met jou doet. Wat zou jou helpen als jij in de schoenen van je vriend(in) stond?

Zorg voor jezelf

Zorgen voor een ander geeft voldoening, maar stress kan heel besmettelijk zijn. Als je zelf aan het studeren bent, is het goed om een vriend(in) te helpen, maar belangrijker om voor jezelf te zorgen. Niemand heeft er iets aan als jij zelf overstuur geraakt.

Merk je dat de stress van iemand anders jou onrustig maakt, zeg dat dan. Maak duidelijk wanneer en hoe je niet gestoord wil worden. 'Als er iets is, stuur dan geen berichtjes, maar bel me 's avonds.' Als je de berichten of stress van je vriend(in) gaat negeren zonder uitleg, voelt die zich verwaarloosd en dat helpt zeker niet. Heeft je vriend(in) geen andere steunfiguren, dan kan een anoniem gesprek met Teleblok misschien wel deugd doen.

Gerelateerde Thema's