Is het een zware opgave om je boeken open te slaan? Ga je met tegenzin naar de les? Zoek dan uit waarom je minder gemotiveerd bent.
Waarom ben je je motivatie kwijt?
Wat vergroot je motivatie?
- Autonoom kunnen beslissen wat en hoe je studeert.
- Verbondenheid voelen (met de school, studie, vrienden, thuis).
- Het gevoel hebben dat je studie uitdagend is, maar binnen je mogelijkheden.
Ben je je motivatie kwijt? Ga op zoek naar wat er wringt. Vaak lucht het op om te praten over je zorgen of gebrek aan motivatie. Een gesprek kan helpen om de dingen weer in perspectief te zien of alles op een rijtje te zetten. Doe dit met iemand waarvan je weet dat je een eerlijk en oprecht antwoord zal krijgen. Denk maar aan studiegenoten, de studentenvoorzieningen, familie, vrienden, ... Tijdens de blok kan je hiervoor ook terecht bij Teleblok.
Probeer (samen) uit te zoeken waarom je je motivatie kwijt bent.
- Ben je heel hard afgeleid door bepaalde gebeurtenissen: liefdesverdriet, gepest worden, verslaafd zijn aan games of series, echtscheiding van je ouders, ...?
- Had je een slechte ervaring met een prof, een moeilijk examen, slechte resultaten, ...? Dit kan de fut uit je motivatie halen. De weg naar de toekomst die je voor ogen had, is harder dan je had verwacht. Weeg af of je genoeg gemotiveerd bent voor je studie en je einddoel om die extra moeilijkheden erbij te nemen.
- Is de studie misschien niet wat je ervan had verwacht? Sommige vakken lijken je nutteloos, het is meer theorie dan je dacht, de stage valt je tegen, ... Dit is niet iets waar je later mee verder wil.
- Ben je schoolmoe? Ligt het aan de school, leerkrachten of studenten? Ben je het studeren zelf beu of eerder de lessen? Of is het eerder het ritme van taken en examens dat begint te wegen?
Maak dan een weloverwogen keuze:
- Je motivatie aanwakkeren.
- Even doorzetten.
- Een andere richting kiezen.
- Stoppen met je studie?
Je motivatie aanwakkeren
Lijst op wat je allemaal tegensteekt. Wat heb je zelf in handen en wat ligt buiten jouw mogelijkheden? Als je denkt dat je niet slim genoeg bent of dat de leerkracht een pik op jou heeft, dan zeg je eigenlijk dat je er niets aan kan veranderen. 'Het is gewoon zo. Ik kan er niets aan doen.' Probeer anders te denken. Zoek naar kleine acties die je kan ondernemen om je beter te voelen.
- Schrijf slagen toe aan je eigen inspanningen, bijvoorbeeld: 'Ik heb aanleg voor dit vak.' of 'Ik heb hier echt goed voor gestudeerd.'
- Zoek variabele en controleerbare oorzaken van mislukkingen, bijvoorbeeld: 'Ik ben te laat begonnen met mijn voorbereiding' of 'Mijn broer wou me helpen, maar ik heb hem niet gebeld.'
- Ga praten met mensen die jouw richting gevolgd hebben. Zij kennen de moeilijkheden, weten wat belangrijk is en wat je kan relativeren.
- Pak faalangst aan. De dienst studentenvoorzieningen op je school kan je verder helpen.
Ik wil stoppen met mijn studie
Een gedurfde keuze, maar daarom niet altijd een slechte. Ben je er van overtuigd dat het niet langer realistisch is om verder te doen? Dan kan je er beter mee ophouden, wat de reden ook is. Vraag zeker advies aan de dienst studentenvoorzieningen van jouw hogeschool of universiteit.
Meer weten?