HomeMotivatie

Hoe leer ik een vak dat me niet interesseert?


Niet ieder vak in je opleiding is even interessant. Soms vraag je je af waarom je die leerstof moet kennen. Wil je afstuderen, zal je ook deze informatie moeten verwerken.

Je kan je motiveren voor een vak dat je niet interesseert

Een vak interesseert je niet, je ziet het nut er niet van in. Dat heeft een effect op je motivatie om aan dat vak te beginnen. Omgekeerd geldt hetzelfde: je begint met plezier aan een interessant vak.

Is het dan onmogelijk gemotiveerd te geraken voor een vak dat je niet interesseert? Je haalt heel veel motivatie uit prestatie. Regelmatig studeren, doelen halen, jezelf af en toe testen en je planning volgen, geeft je zelfvertrouwen en vaak ook de motivatie om verder te doen. De beste tip om een vak te studeren waar je geen interesse in hebt? Gewoon beginnen.

In alle richtingen zijn er wel enkele 'niet bepaald boeiende' vakken. Probeer het vak als een (lastig) tussendoel te bekijken, in functie van je eindresultaat. Als de leerstof te saai is, kan je misschien een andere studiemethode proberen?

In gang geraken

Eens je in gang bent om een vak te studeren of een taak te maken, lukt het meestal wel om door te doen. Wat kan helpen?

  • Verdeel het werk voor een vak of taak in kleine stukken. Zo behoud je het overzicht van wat je allemaal moet doen.
  • Stel concrete beloningen voorop voor de eerste drie blokken van de opdracht.
  • Neem je voor om vijf minuten aan een opdracht te werken. Eens je over die drempel bent, lukt het vaak wel om in gang te blijven.

Studeer samen

Een ander zien studeren, creëert sociale druk om zelf ook verder te doen. Tijdens de pauzes kan je bij elkaar even stoom aflaten en gezellig ontspannen. Als het moeilijk gaat kan je elkaar motiveren om toch nog even door te bijten.

Gerelateerde thema's


Externe pagina's