Druk is eigen aan de examenperiode. Wanneer een deadline nadert, verhoogt de druk. Sommige studenten hebben extra druk nodig om in gang te geraken. Ze beginnen pas als die deadline heel dichtbij is, ze belonen of straffen zichzelf als ze niet genoeg studeren of ze koesteren hoge verwachtingen.
Een goede dosis druk tijdens de examens is nodig om te presteren. Te veel druk kan leiden tot faalangst of overmatige stress. Te weinig druk leidt tot uitstelgedrag.
Hoe verder de deadline (van een examen, het inleveren van een paper) van je af is, hoe minder druk. Waarom zou je nu al beginnen als je nog zeeën van tijd hebt? Antwoord: omdat je prestaties er ook naar zullen zijn. Wat je last-minute blokt, blijft minder goed plakken. Een excellente paper schrijf je niet op drie dagen.
Geef jezelf een duwtje om in gang te geraken. Eens gestart, lukt het meestal wel om door te gaan. Jouw prestaties (een doel behaald hebben, je planning goed opgevolgd hebben, een hoofdstuk samengevat hebben, ...) versterken je motivatie. Vergeet niet: een goede voorbereiding is het halve werk.
Leg jezelf maar wat druk op. Focus wel op je inzet (hoelang, hoe, wanneer studeer je) en minder op je resultaat (de punten die je wil halen). Het eerste heb je in de hand, het tweede veel minder. Angst voor slechte resultaten kan je zoveel stress bezorgen dat het leidt tot faalangst.
Iedereen heeft de behoefte aan autonomie: jezelf kunnen zijn, baas mogen zijn over je denken en handelen en de vrijheid hebben om te kunnen kiezen. Het gevoel hebben dat je autonoom beslist, is een krachtige motor van je motivatie. Bewaak daarom die autonomie. Heb je het gevoel dat je niet meer kiest wat je doet of niet doet, dat je moét studeren in plaats van wil studeren, dan verlies je die autonomie. Te hoge verwachtingen werken dan eerder verlammend dan stimulerend.
Kleine beloningen werken heel goed om je in gang te krijgen en houden. Bijvoorbeeld met de hond spelen na een bepaald hoofdstuk, iets gaan drinken na een dag goed blokken, een ijsje na een aantal oefeningen, ... Zoek beloningen die je echt kunnen motiveren en wees ook consequent (geen ijsje als die oefeningen niet gemaakt zijn).
Hang beloningen vast aan je inzet (studeren), niet aan je resultaten. Als je je te sterk richt op het eindresultaat (goede punten voor extra zakgeld), kan je te weinig begrijpend leren en blijft er na het examen weinig hangen. Dan voel je je niet echt competent (een gevoel dat er belangrijk is).
Druk is dus niet slecht, maar mag niet je voornaamste motivatie zijn om te studeren. Je moet vooral willen, kunnen en graag studeren om je studie vol te houden en hindernissen te nemen.