Je kan elkaar praktisch ondersteunen (bv. nota’s delen) of informatie en advies geven (info over school, studietips …). Uit onze enquête blijkt dat een derde van de studenten tijdens de coronacrisis vooral elkaars gezelschap mist (leuke dingen doen, elkaar fysiek zien…). Voldoende contact houden maakt het ook eenvoudiger om emotionele steun te vragen wanneer het minder gaat. Deze tips gaven studenten om zorg te dragen voor elkaar:
Verdeel het werk en deel je studiemateriaal
- Ik geef uitleg over dingen die anderen niet begrijpen, als ik de antwoorden wel weet.
- Soms los ik een bepaalde oefening op en dan stuur ik het naar de hele groep voor de mensen die zich schamen om dit te vragen. Het heeft de anderen wel goed geholpen, hoop ik :).
- Het besef is er dat we elkaar nodig hebben om ervoor te zorgen dat iedereen het haalt.
- Ik ben groepscontactpersoon van de klas: ik geef info van de school door rond stage en eindwerk.
- Ik probeer samen te werken met een medestudent door elk een deel van de online lessen te bekijken, samen te vatten en door te sturen naar elkaar. Hierdoor besparen we beiden tijd.
Elk klein gebaar telt
- Mopjes en kattenvideo’s doorsturen. Het geeft ontspanning en verlicht de ‘mood’.
- Ik ga hen een kaartje sturen. Heb er al één gekregen en verwacht er nog drie van anderen!
- Ik probeer zo veel mogelijk goede sfeer te maken bij mijn vrienden. Ik maak dus geregeld grappige filmpjes en foto's en stuur deze dan door. Zo heeft mijn omgeving dan toch enkele seconden kunnen lachen.
Positiviteit geeft ademruimte
- Ik probeer emotionele steun te bieden en ook ruimte te maken voor lichte conversaties.
- Elkaar een hart onder de riem steken en samen lachen met stress en miserie.
- Niet alleen over corona praten, maar ook alledaagse dingen (bv. hoe was je wandeling?).
- Ik probeer actiever te zijn in groepchats en zoveel mogelijk te antwoorden op vragen of bezorgdheden, maar ik probeer ook te praten over niet-schoolse zaken, zodat het niet enkel school is dat de klok slaat in onze vriendschap :).
Hoe is ‘t? Ma echt.?.
- Mijn vriendinnen en ik moeten belangrijke keuzes maken voor de mastervakken. Wij brainstormen hier samen over. De steun en weten hoe zij erover denken, helpen mij goed.
- Naast in groep ook per twee skypen. Zo kan iedereen eerlijk over problemen vertellen.
- Ik probeer kort te checken hoe medestudenten zich voelen die problemen hebben (bv. ziek familielid) in de hoop dat ze verder in gesprek durven gaan als ze er nood aan hebben.
- Ik weet dat sommigen het moeilijk hebben om terug bij hun ouders te wonen. Ik probeer dan af en toe contact met hen op te nemen.
Motiveren om te studeren
- Ik zeg vaak: ‘Komaan, je hoofd niet laten hangen. Blijven gaan met die banaan!’.
- We maken een document met alle deadlines en lessen en herinneren elkaar hieraan.
- We videobellen zodat we elkaar zien werken voor school.
- Ik probeer duidelijk te maken dat we niet elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds moeten studeren zonder pauze, om stress en schuldgevoel te minderen. Dit is niet vol te houden.
- Ik spreek met vriendinnen af via Skype. We overlopen onze dagen en motiveren elkaar om een duidelijke planning aan te houden. We bespreken onze taken en moeilijkheden. Dit geeft een gevoel van verbondenheid, extra motivatie en wat tijdscontrole.
Hou elkaar gezelschap
- Na een online presentatie elkaar terugbellen om na te praten zoals je anders ook zou doen.
- Het sportcentrum van KULeuven organiseert online sport. Je kan chatten met iedereen die deelneemt aan de live-video. Topinitiatief!
- Mijn vriendin en ik proberen voldoende afwisseling te hebben door sporten, series kijken, spelletjes spelen … Op die manier trekken we ons aan elkaar op.
- Samen zeuren als we weer niet weten wat er staat te gebeuren. Dat lucht op.
- ’s Avonds tegelijkertijd dezelfde aflevering van een eenvoudig, doch grappige serie kijken (bv. Het eiland, De Collega’s, F.C. De Kampioenen, Er was eens…de mens) of een spelletje op de Houseparty-app.
Zelfzorg is ook belangrijk
- Ikzelf heb het echter vaak moeilijk, waardoor ik niet altijd de meest geschikte persoon ben om anderen te steunen. Ik merk bijvoorbeeld wel dat mijn jongere nicht steun ervaart door het met mij over de maatregelen te hebben aangezien we een vergelijkbare thuissituatie hebben.
Tot slot: Een ander helpen doet deugd
- Luisteren wanneer ze een babbel nodig hebben, heeft een goed effect op die studenten en mijzelf.
- Ik probeer een internationale student bij te staan. Ik ervaar vooral veel dankbaarheid, maar het kost wel wat tijd natuurlijk.
- Elkaar motiveren om aan schoolwerk te starten. Werkt voor de ander, maar ook voor jezelf.
- Als ik anderen help, zijn zij blij en krijg ik het gevoel dat ik een verschil kan maken, zelfs vanuit mijn kamer.