HomeGezond blokken

Ik geraak niet in slaap, wat kan ik doen?


Om de leerstof ten volle te kunnen verwerken, heb je voldoende slaap nodig. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je soms moeite om in slaap te geraken? Dan kunnen deze tips je op weg helpen.

Een goede slaapkamer doet slapen

Een rustige omgeving kan je slaap bevorderen.

  • Verlucht de ruimte waarin je slaapt goed.
  • Kies een slaapkamertemperatuur waar jij je goed bij voelt. Overdreven warmte of koude kan je slaap verstoren.
  • Ruim zoveel mogelijk op.

Werk piekergedachten weg

Vervang de gedachten die je belemmeren om in slaap te vallen. Vervang bijvoorbeeld 'Ik lig hier al 2 uur wakker en ik slaap nog niet.' of 'Ik zal weer de hele dag geen oog dicht doen.' door positieve gedachten zoals 'Ik lig hier lekker warm.' of 'Ik vind het heerlijk om uit te rusten.'

Kan je de slaap niet vatten omdat je blijft piekeren over iets? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Voor een anoniem gesprek kan je ook terecht bij Teleblok.

Zen zen zen

Je concentreren op je ademhaling kan je rust geven. Buikademhalingsoefeningen zijn een goede voorbereiding op ontspanningsoefeningen. Ook een langzame ontspannende massage kan je een rustig gevoel geven. Vermijd het voeren van zware gesprekken, hevige discussies of ruzies voor het slapengaan.

Beweeg

Heb je al getest wat beweging met je doet? Voldoende lichaamsbeweging overdag vergroot de kans dat je 's nachts beter slaapt. Hou er wel rekening mee dat lichaamsbeweging vlak vóór het slapengaan het slapen kan tegenwerken. Je lichaam kan er 'klaar wakker' van worden.

Tijdens de blok- en examenperiode is het natuurlijk niet evident om regelmatig actieve pauzes in te lassen. Probeer dit functioneel op te lossen. Wandel bijvoorbeeld naar de bakker iets verderop of ga een blokje om.

Sta terug op

Als je heel lang wakker ligt in je bed, heeft het geen zin om te blijven proberen en piekeren. Sta even terug op om 15 minuten iets ontspannends te lezen, iets te drinken, ...

Gerelateerde Thema's