Gezond omgaan met examenstress is niet vanzelfsprekend.
Medicijnen slikken houdt risico’s in: pillen kunnen een resem negatieve, ongewenste effecten veroorzaken. Die kunnen je slaagkansen onderuithalen; terwijl je natuurlijk net het omgekeerde wil. Medicatie bij het studeren pakt in het beste geval enkel de symptomen aan, maar geneest nooit de oorzaak van de stress, prestatiedruk of faalangst. Die problemen oplossen vergt meer dan een pilletje.
Medicatie zoals modafinil (Provigil®) en methylfenidaat (Rilatine® en Concerta®) kan je waakzaamheid, het zelfvertrouwen en het concentratievermogen voor enkele uren boosten. Dat klinkt verleidelijker dan het vaak is. De extra energie die je voelt, komt immers niet uit het pilletje, maar uit je eigen lichaam. Pepmiddelen spreken je reserves aan. Zonder dat je het merkt, kunnen ze jouw lichaam en geest volledig uitputten.
Pepmiddelen gebruik je best nooit zonder medisch nazicht. Ze kunnen je eetlust ondermijnen, hartkloppingen, paniekaanvallen en black-outs veroorzaken. Da's het laatste wat je tijdens de examens wil meemaken. Het gebruik van dit soort pillen kan zelfs gevaarlijk zijn voor de werking van hart- en bloedvaten.
Slaap- en kalmeringsmiddelen worden soms gebruikt om stress en angst de baas te kunnen of zelfs om de werking van pepmiddelen af te remmen en alsnog een goede nachtrust te hebben. Bij het eerste gebruik verbetert je slaap en verminderen gevoelens van angst, onrust, onvrede of stress. Je wordt wel suffer en onverschilliger, je kan je minder goed concentreren en reageert minder snel. Je maakt zo meer kans op een ongeval, bijvoorbeeld op weg naar een examen.
Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen je helpen om sneller in te slapen, maar zorgen uiteindelijk voor een onnatuurlijk slaappatroon. Hoe raar dat ook klinkt: daardoor kan je je de volgende ochtend slechter uitgerust voelen. Je kan je ook neerslachtig of net angstiger voelen nadat je deze medicatie genomen hebt.
Meer informatie: https://www.druglijn.be/tips-en-advies/studeren/examens-medicatie
Mail, skype of chat met De DrugLijn voor alle vragen over drank, drugs, pillen en gokken. Voor informatie, een eerste advies of voor adressen voor hulp en preventie. Anoniem, objectief en zonder te oordelen of veroordelen.