'Jongeren die bij falen niet onderuit gaan, maar er net iets uit leren en toch kunnen doorzetten: dat blijkt in het ontwikkelen van hun talenten een cruciale eigenschap.'*
Punten zijn niet alles
Een fout maken betekent een punt minder. En slechte punten geven een slecht gevoel. Dat is er van jongs af ingebakken. Daarom kiezen we er vaak onbewust voor binnen veilige grenzen te spelen waar we geen fouten maken. Fouten maken mag. Zonder fouten kan je niet groeien.
What doesn't kill you, makes you stronger
Als je slaagt in je missie, dan word je bevestigd. Als je faalt en je leert uit je fouten, dan verbeter je jezelf. Net daarom is 'gezond' falen minstens even belangrijk als slagen. Je wordt creatief in het zoeken naar oplossingen, leert wat doorzettingsvermogen is. Hindernissen en moeilijkheden overwinnen, maakt je resistenter. Als je eruit leert tenminste.
Succesvol falen kan enkel met een open houding (durven falen, willen leren) en door falen te zien als een actie ('dit is mislukt') en niet als een identiteit ('ik ben een mislukking'). Onderzoek toont aan dat mensen die ooit failliet zijn gegaan en het daarna nog eens proberen, het gemiddeld beter doen dan starters.
Peptalk bij mislukkingen
Wat denk je van deze kerel, die 100 dagen met opzet mislukkingen zocht?
Meer peptalk nodig? Klik hier.
*Lieve Swinnen, (Geen) goesting, 2015, p191