HomeFaalangst

Hoe ga ik om met faalangst tijdens de blok?


Examenstress is heel normaal. Heb je echt faalangst? Deze tips helpen je op weg om meer controle te houden over je gedachten en gedragingen. Heb je ernstig last van faalangst? Laat je dan helpen door de stuvo van je school.

Zet in op positieve gedachten ...

 • Leer positief te fantaseren
  Gedachten door faalangst zijn altijd negatief. 'Ik ga buizen.' 'Het zal moeilijk zijn.' 'De prof zal wel weer irritant doen.' Op den duur vormen negatieve gedachten samen een donkere fantasie waarnaar je gaat handelen. Met hetzelfde gemak kan je een positieve fantasie toelaten in je hoofd. Wanneer je hoofd vol zit met positieve fantasieën, ben je stukken sterker. Wanneer je vol zit met negatieve fantasieën, maak je jezelf zwakker. Een voorbeeld: de gedachte aan vakantie is leuk. Een fantasie over hoe je een fantastische vakantie doorbrengt is veel meer dan alleen maar leuk. Zo'n fantasie kan een uur in de file omtoveren tot een mooi begin van de dag. Probeer zo eens te fantaseren over hoe een supergoed examen er zou kunnen uit zien.
 • Geloof in jezelf
  'Ik kan het!' 'Dat gaat me lukken!' Dit geloven geeft je kracht. Geloof komt uit jezelf. Het is er of het is er niet. Geloof in eigen kunnen neemt toe als je positief denkt over jezelf. Wat kan er misgaan als de binnenkant van je hoofd gevuld is met volgende slogans?
  • Met mijn hersenen moet het lukken.
  • Ik kan het, ik wil het en daarom lukt het.
  • Ik ben zo goed als ik zelf wil.
 • Sla onredelijke gedachten van je af
  Je gedachten zijn niet persé dé waarheid, maar jouw idee over de waarheid. Gedachten door faalangst zijn vaak onredelijk, onlogisch en ze vloeken met je gezond verstand. Als je zo'n gedachten aan de werkelijkheid toetst, merk je snel dat ze niet juist zijn en ze je niet vooruit helpen. Schrijf een angstige gedachte op papier. Bekijk ze kritisch en toets ze af:
  1. Is deze gedachte waar? Indien niet kan je doorgaan naar vraag 3.
  2. Kan je absoluut weten of het waar is? Ja of nee?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er als je die gedachte gelooft?
  4. Wat levert jou deze gedachte op? Helpt ze je vooruit of beperkt ze jou?
  5. Beperkt de gedachte je? Zoek een bruikbare gedachte die geloofwaardig is en minder negatieve gevoelens oproept. Stel deze tegenover de eerste gedachte. Welke is het meest aannemelijk?
 • Vervang je gedachten door meer rationele en helpende gedachten
  Denk bijvoorbeeld: 'Mijn hart klopt sneller, dat is een typisch kenmerk van faalangst maar ik weet dat het geen negatieve invloed heeft op mijn prestatie. Ik ga dus gewoon doorgaan met de volgende examenvraag.'
 • Denk oplossingsgericht
  Deze techniek helpt je om in termen van oplossingen te denken in plaats van problemen.
 • Wees je bewust van je gedachten
  Probeer mindfulness of meditatie.

... en op goede studeertechnieken.

Pak uitstelgedrag aan en maak perfectionisme leefbaar.

 • Plan van aanpak
  Het geeft een gevoel van controle als je een taak gestructureerd aanpakt. Bijvoorbeeld: om een paper te schrijven, heb je heel wat vaardigheden nodig: het probleem opdelen in subproblemen, de centrale vraag verduidelijken, opzoeken van relevante informatie, analyseren, informatie vergelijken en ordenen, schrijven en aftoetsen. Een goed plan van aanpak dat je systematisch volgt, zal je helpen om controle te krijgen over de taak. Als je daarentegen je plan van aanpak telkens verandert, creëer je chaos en twijfels in je hoofd.
 • Een gezond plan
  Bouw een gezond plan op.
  • Heb je de neiging om te veel te blokken? Verplicht jezelf dan regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door af te spreken met anderen. Of zet de keukenwekker: blok 30 tot 50 minuten. Gaat de wekker af, pauzeer dan 5 tot 10 minuten.
  • Stel je te veel uit? Bouw dan veel kleine tussendoelen in, bijvoorbeeld een tekst lezen, een samenvatting maken of bepaalde oefeningen maken.
 • Studiemethode
  Gebruik goede studeertechnieken.
 • Controleer jezelf
  Sta regelmatig stil bij je taak. Heb ik dit wel goed begrepen, hoe vorder ik, welke fouten heb ik gemaakt. Zo hou je controle op je taak en je plan en stuur je bij waar nodig.
 • Studentenvoorzieningen
  Laat je helpen door de studentenvoorzieningen van je school om je studeertechnieken aan te scherpen.

Gerelateerde Thema's


Externe pagina's