HomeEenzaam

Wat kun je doen om eenzaamheid tegen te gaan?


Het is oké om je niet altijd tiptop te voelen. Begint eenzaamheid bij jou door te wegen? 

Check hier onze concrete tips

  • Spreek met je vrienden, klasgenoten of kotgenoten een vaste avond af waarop je samen kookt. Leer elkaar nieuwe gerechtjes kennen.
  • Ken jezelf. Wat vind je interessant/leuk? Wat wil je nog leren? Zoek een activiteit/workshop/info-avond/lessenreeks in je buurt en schrijf je in
  • Neem zelf initiatief: ga je contactpersonen in je GSM af en stuur iemand/enkele/alle toffe mensen een berichtje om te vragen hoe het met hen gaat. Pols ook eens wie er nood heeft aan een bezoekje of een babbel.
  • Organiseer een spelletjes- of Netflixavond voor je kotgenoten
  • Spreek iemand aan die in je les zit. Vraag naar de inhoud van de lessen, of diegene (ook) zenuwachtig is voor het examen, en/of wissel bloktips uit.
  • Zet je in voor anderen. Zin om jezelf nuttig te maken voor anderen? Een vrijwilligersjob kan je een gevoel van voldoening geven én je laten kennis maken met anderen.
  • Als je je eenzaam voelt: neem even rustig de tijd om dat gevoel toe te laten. Akkoord, leuk is anders, maar het is wél belangrijk om te weten wat erachter zit. 
  • Nood aan een babbel? Een hobby? Date? Wat quality-time met jezelf? Een heuse huilbui à la Bridget Jones om alles er even uit te laten stromen? Go for it! (en daarna een groot glas water en lekker in je bed!)
  • Zoek iemand met een hond, kat, cavia, parkiet of schildpad en organiseer een huisdier-knuffelsessie. Zo’n schildpad is misschien niet zacht, maar wél een tof gespreksonderwerp, of leuk om te voeren (wel eerst checken of die overschotjes pizza van gisteren een goed idee zijn …)

Iris: 'Buiten de lesuren heb ik weinig contact met klasgenoten'

Je studentenjaren. De tijd van je leven. Blokken en examens wissel je af met op de lappen gaan met oude en nieuwe vrienden. Maar klopt dat clichébeeld van het studentenleven wel? Voor Iris De Valck (18) in elk geval niet. ‘Buiten de les heb ik weinig contact met mijn klasgenoten. Ik voel me vaak alleen.’ Uit onderzoek van Teleblok blijkt dat nog meer studenten met eenzaamheid kampen.

Alexandra: 'Eenzaamheid is een groot taboe'

'Een online uitlaatklep volstaat niet: eenzaamheid bij jongeren is een groot taboe.' Aan het woord is Alexandra Smarandescu, ex-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. 'Er zijn best veel jongeren die zich eenzaam voelen. Sommigen vinden dat ze niet passen in de context waarbinnen ze leven en weten niet waarheen. Dat spoort niet met de sociale media.'

Chat met Teleblok

Zie je het even niet meer zitten tijdens je examens of maak je je zorgen over iemand uit je omgeving? Heb je twijfels of vragen? Blijf dan niet bij de pakken zitten. Praten helpt! Bij Teleblok kan je tijdens de examenperiodes van januari en mei/juni elke avond (week én weekend) terecht voor een anoniem gesprek met een van onze vrijwilligers. Zij luisteren graag naar jouw bekommernissen en proberen je terug wat op weg te helpen. De Teleblok-chat is anoniem en gratis. We zijn telkens bereikbaar tussen 18u en 23u via:

Nood aan professionele hulp?

  • BloomUp helpt je mentaal sterker worden  

Nood aan extra ondersteuning? De stap zetten naar mentale hulp was nog nooit zo eenvoudig. In slechts enkele klikken matcht BloomUp je met een erkende psycholoog of psychotherapeut. Ontdek hoe het werkt op www.bloomup.org/cm en ontvang bovendien als CM-lid automatisch de tegemoetkoming psychologische zorg.

  • Doktr

Overal een dokter kunnen spreken? Met de Doktr-app contacteer je snel een dokter voor persoonlijk medisch advies in een videogesprek.  Meer info over de Doktr app lees je hier