HomeEenzaam

Hoe maak ik nieuwe vrienden in het hoger onderwijs?


Starten in het hoger onderwijs zorgt voor heel wat veranderingen in je leven. Je ziet volop nieuwe gezichten en je moet met die mensen leren omgaan. Je moet je leven meer zelfstandig inrichten en nieuwe dagritmes gewoon geraken... Het zijn maar enkele voorbeelden van wat je allemaal te wachten staat. Wil je je thuis voelen in deze nieuwe omgeving, dan moet je ook een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Weet je niet meteen hoe je hieraan moet beginnen? Dan kunnen deze tips je misschien helpen.

Laat je begeleiden door een peter of meter

Heel wat hogescholen of universiteiten werken met een peter- of meterschap voor eerstejaarsstudenten. Deze ervaren rot in het vak geeft je interessante tips om goed gewapend het academiejaar door te komen. Je peter of meter neemt je mee op sleeptouw doorheen het studentenleven. Zo heb je altijd iemand die kan antwoorden op al je vragen.

Zoek contact met je kot- en studiegenoten

  • Wacht niet te lang om contact te leggen met je kotgenoten. Zij hebben vaak verschillende leeftijden en interesses, maar zijn ideale partners in (moeilijke) studietijden.
  • Maak in het begin van het academiejaar tijd om je studiegenoten te leren kennen. Zo geef je jezelf de kans een nieuw sociaal netwerk op te bouwen. Dit zal je zeker helpen om samen bijvoorbeeld je examens door te komen.
  • Ben je minder sociaal aangelegd, heb je het moeilijk om hen aan te spreken? Help het toeval een handje door te koken wanneer je kotgenoten koken of doe mee aan een kennismakingsactiviteit voor eerstejaars van je hogeschool of universiteit.

Zoek contact met anderen

Zoek naar mensen met dezelfde interesses zodat je iets hebt waarover je kunt praten. Sluit je eventueel aan bij een vereniging of ga ergens aan de slag (eventueel als vrijwilliger). Door samen met anderen te werken, krijg je automatisch een band.

Doe wat je zelf graag doet

Spreekt een studentenvereniging je niet aan of ben je geen uitgaanstype? Kijk dan of er een alternatief aanbod is in je omgeving dat meer aansluit bij je interesses, bijvoorbeeld een sportclub of muziekvereniging. Je bent zeker niet de enige student die liever niet deelneemt aan allerhande feestjes.

Ga na waar je bij problemen terecht kunt

Hogescholen en universiteiten bieden heel wat diensten aan om jou extra te ondersteunen. Van studielokalen, bibliotheken tot psychosociale dienstverlening of hulp bij financiële moeilijkheden. Surf even op de website of spring bij hen binnen voor extra info.

Meer weten?

Lees hier meer over vrienden maken.

Gerelateerde Thema's