Je bent vaak met twee of meer dingen tegelijk bezig, soms zelfs zonder het te beseffen. Maar hoe werkt dat multitasken nu echt? Is een mens in staat om zijn aandacht te verdelen en toch geconcentreerd te blijven?
Plan je concrete taken
Je hersenen kunnen niet multitasken. In plaats van twee dingen tegelijk te doen, gaat je brein wisselen tussen taken: je cursus lezen, smartphone checken, terug naar je cursus, chatten met een vriend(in), tekeningetjes maken in je samenvatting, mails even controleren, ... Het is vermoeiend voor je brein om van de hak op de tak te springen.
Je brein werkt efficiënter als het zich maar op één taak moet concentreren gedurende een paar uur. Plan daarom je concrete taken en maak een checklist van wat je gaat aanpakken.
- Splits grote taken op in kleine deeltaken zoals: samenvatting maken van hoofdstuk 1, oefensessie 3 van statistiek herhalen, ... Kleinere taken kan je gemakkelijker afvinken. Dat geeft meteen voldoening.
- Komt er een nieuwe taak in je op? Schrijf die dan gewoon onderaan het lijstje. Zo wordt het duidelijk wat je nu gaat doen (en wat niet).
- Begin met de lastige taken, zo stel je ze minder snel uit door eerst gemakkelijkere of leukere taken te doen.
- Zet 'mails of berichten op je gsm checken' ook op je lijstje. Je mag hier tijd voor voorzien. Dit is beter dan elk moment tussendoor te kijken. Als je weet dat er (weldra) een gsm-moment komt, kan dit helpen om aan de drang te weerstaan om tussendoor te kijken.
Je concentreren op één taak is vaak een kwestie van gewoontes creëren. Het is even wennen om plots niet meer toe te geven aan de verleiding om bijvoorbeeld je smartphone te controleren. Oefening baart kunst!