HomeConcentratie

Hoe kan ik me beter concentreren?


Wanneer je geconcentreerd bent, verscherpt je aandacht. Soms gaat het zo ver dat je alles en iedereen rondom je vergeet. Dwalen je gedachten echter vaak af? Dan vind je hieronder enkele tips om je beter te concentreren.

Tips

  • Schakel interne en externe afleiders uit: studeer niet op een lege maag, zet het internet uit, studeer op een rustige locatie met voldoende licht en verluchting, ... Meer tips hierover vind je in het deel over afleiding.
  • Maak een checklist van je taken en studieonderdelen, zo beknopt en concreet mogelijk. Zo kan je afvinken wat je al gedaan hebt. Maak doelstellingen heel concreet (bv. per uur). Als je een doel hebt om naartoe te werken, is het vaak gemakkelijker om je te motiveren en te concentreren.
  • Misschien ben jij geholpen met sociale controle? Als je weet dat je je moeilijk aan je studietijd kan houden, kan het helpen om bijvoorbeeld aan je ouders of kotgenoten te vragen om je planning en afspraken mee in de gaten te houden. Samen studeren kan ook helpen.
  • Iedereen heeft een verschillende concentratiespanne. Stel je studieplanning hiernaar op. Hou rekening met het vak dat je aan het studeren bent, hoe moe je bent, het moment van de dag, dingen die er om je heen gebeuren, ... Ga voor jezelf na hoe en wanneer je je het beste kunt concentreren.
  • Beloon jezelf: heb je je aan je studieschema gehouden? Heb je een moeilijke oefening opgelost zonder afgeleid te zijn? Geef jezelf dan een beloning in de vorm van een korte pauze met iets lekkers om te eten, een warme douche, ...
  • Voorzie lege ruimte in je planning. Zo vang je doelstellingen op die je niet behaalde en vermijd je paniek hier rond.
  • Neem op tijd een pauze. Je kan beter regelmatig pauzeren dan studeren tot je echt niet meer kan. Pauzeer wanneer je aan een leuk onderdeel wilt beginnen en niet in het midden van een moeilijke oefening. Na je pauze zal je dan gemakkelijker terug beginnen. Plan ook pauzes in je studieplanning. Zo kan je ernaar toe werken en jezelf motiveren tot aan je pauze... wat je concentratie dan ook weer ten goede komt. Zorg voor een goed onderscheid tussen studietijd en pauzetijd. Doe tijdens je pauzes iets compleet anders: beweeg, sla een praatje, eet iets, ...Tijdens je pauze kunnen je hersenen verwerken wat ze geleerd hebben, zodat je erna verder kan met nieuwe leerstof.
  • Zorg ervoor dat je een gepaste studiemethode gebruikt. Deze kan verschillen van persoon tot persoon en van vak tot vak. Afwisseling voorzien in wat en hoe je studeert en op een actieve manier studeren kan je concentratie verbeteren.
  • Het kan ook helpen om over je concentratie te praten. Als je de hele dag zit te piekeren, is het normaal dat je je niet ten volle kunt concentreren. Probeer de zaken waar je mee zit even los te laten. Misschien lukt dat wel als je er over praat met iemand die je vertrouwt? Voor een anoniem gesprek kan je ook terecht bij Teleblok.

Links

Kijk zeker ook eens bij het deel over 'afleiding', hier vind je tips van andere studenten terug die misschien ook voor jou nuttig zijn.
Voor do's en don'ts in verband met concentratie, kan je een kijkje nemen op de website van de Universiteit Leiden.

Gerelateerde Thema's


Externe pagina's