Blokpunten

Uitstellen

Waarom uitstellen?

Er zijn verschillende redenen voor uitstelgedrag:

  • Je leeft volgens een levensfilosofie die inhoudt dat het leven leuk, makkelijk, aangenaam, plezierig moet zijn. Inspanning en presteren passen niet binnen dit plaatje.
  • Uitstelgedrag wordt ook verbonden met ‘passieve’ faalangst. Je stelt uit omdat je nagestreefde perfectie niet bereikbaar is.  Of je studeert helemaal niet omdat de kans op mislukking erg groot is. Als je niet studeert, vergroot de kans op falen. Wat negatieve reacties uit je omgeving uitlokt. Studeer je wel en faal je ondanks je grote inspanningen, dan krijgt je zelfvertrouwen een deuk. Bovendien dreig je af te gaan als een gieter bij je ouders, medestudenten … Falen met inspanningen is slecht voor het zelfvertrouwen én imago. Falen zonder inspanning is een zekerheid en dus een stuk veiliger.
  • Je kunt ook concrete levensdoelstellingen missen. Een concreet toekomstbeeld biedt een houvast om sneller en makkelijker belangrijke levenskeuzes te maken. Zonder een specifiek levensproject en aanmoedigingen vanuit je omgeving word je futloos en onverschillig.  

(naar Depreeuw, E., & Depreeuw, B. (2005) Procrastinatie: we gaan er nu aan werken.)

 
Publicatiedatum: mei 2014

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier