Blokpunten

Studiekeuze

Ik ga mijn studie niet langer voortzetten

Wil je stoppen met voortstuderen?  Of heb je definitief besloten om niet langer verder te doen met je huidige studies?  Een gedurfde keuze, maar daarom niet altijd een slechte.  Als je er van overtuigd bent dat het niet langer realistisch is om verder te doen, kan je er beter mee ophouden, wat de reden ook is.

Neem echter geen overhaaste beslissing.  Twijfel je nog, praat er dan eerst over.  Dat kan met iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt, maar ook de studiedienst van je hogeschool of unief en het CLB kunnen je hierbij helpen.  Tijdens de blokperiode in januari en mei/juni kan je voor een anoniem gesprek ook terecht bij Teleblok.

Hou er rekening mee dat je studies stopzetten een invloed heeft op je leerkrediet

> Ik ga iets anders studeren

Als je voor 1 december van opleiding verandert (heroriënteert), dan krijg je je volledige ingezette leerkrediet terug. Doe je dit tussen 1 december en 15 maart, dan krijg je nog de helft terug. Na 15 maart krijg je geen leerkrediet meer terug.

Van opleiding veranderen voor 1 december betekent dat je je voor 1 december zowel voor de eerste opleiding uitschreven hebt, als voor de andere opleiding ingeschreven hebt. Schrijf je je wel voor 1 december uit voor de eerste opleiding, maar pas in het tweede semester (voor 15 maart) terug in voor de nieuwe opleiding, dan krijg je maar de helft van je ingezette leerkrediet terug.  Meer info over leerkredieten kan je ook bekomen bij de studiedienst van je school.

> Ik ga werken

Als je stopt met studeren en niet meteen aan de slag kunt, dan dien je je na je studies onmiddellijk in te schrijven bij de VDAB.  Je doorloopt er eerst een wachttijd voor je een werkloosheidsuitkering ontvangt.  Meer info over de financiële gevolgen van het stopzetten van je studies kan je HIER vinden.

Tijdens de wachttijd bij de VDAB blijf je voor de ziekteverzekering ten laste van je ouders (moest dat nog het geval zijn).  Van zodra je begint te werken, dien je vervolgens in eigen naam aan te sluiten bij het ziekenfonds.  Surf naar de website van CM om online zo'n aansluiting in orde te brengen. 

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier