Blokpunten

Stress

Weg met stress!

Omdat examenstress veel verschillende oorzaken kan hebben, zal de aanpak ook heel verschillend zijn. De aanpak dient dus afgestemd te zijn op de oorzaak.  Maar alleen dat volstaat niet, de aanpak dient evengoed te passen binnen jouw eigen persoonlijkheid.  Tenslotte ben jij het die er mee aan de slag moet.

Ligt de oorzaak in je omgeving?

Ga na of je de oorzaak van de stress kan veranderen. Dat is misschien mogelijk door er mee in dialoog te treden?  Als de situatie niet veranderd kan worden, kan de stress misschien verminderen door de kijk op de situatie te veranderen of door te werken aan de gevoelens die de stress oproept?  Dat kan je bijvoorbeeld doen door er met iemand over te praten die je vertrouwt.  Voor een persoonlijk gesprek kan je ook bij Teleblok terecht.

Ligt de oorzaak bij jezelf?

Is je kijk wel realistisch?

Iedereen kijkt met een bepaalde bril naar de wereld. Deze bril kan leiden tot heel wat spanning, wat op termijn misschien wel faalangst veroorzaakt. Probeer de situatie eens te bekijken door de ogen van iemand anders. Verwacht je niet teveel of onrealistische dingen? Leg je jezelf geen te hoge normen op?

Zorg regelmatig voor ontspanning

Het lichaam is goed bestand tegen een kortdurende stressreactie. Als korte periodes van stress afgewisseld worden met ontspanning, kan het lichaam weer tot rust komen. Neem je regelmatig een rustpauze? Zorg je voor regelmatige ontspanning?  Als je hier moeite mee hebt, neem dan eens een kijkje op onze pagina over ontspanning.

Zorg voor een goede organisatie en planning

Een vaak voorkomende oorzaak van examenstress zijn de deadlines waar je mee te maken hebt.  De hoge tijdsdruk kan verstikkend werken.  Zorg dus voor een goede planning. 

Zoek steun bij anderen

Zorg voor voldoende contacten met anderen. Je kunt stresserende situaties beter hanteren als je kunt terugvallen op mensen op wie je kunt rekenen en met wie je je gevoelens kunt delen. Een goed gesprek met iemand waarbij je ook je emoties mag uiten, vermindert de spanning.  Praat met iemand die je kan vertrouwen.  Voor zo’n gesprek kan je ook terecht bij Teleblok.

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier