Blokpunten

Stress

Hoe komt het dat ik stress heb?

Bijna alles kan je doelen in het gedrang brengen en zo stress veroorzaken.  Hieronder belichten we twee mogelijke oorzaken van examenstress.

Jij zelf

Iedereen stelt voor zichzelf bepaalde doelen bij aanvang van een studiejaar.  Allicht staat bij jou “er door zijn” als een van de topprioriteiten op deze lijst.   Wanneer de examens er aankomen, is het ogenblik aangebroken om dit doel ook effectief te realiseren.  Logisch dus dat je een bepaalde vorm van stress begint te voelen. 

Veel zal echter afhangen van met welk gevoel jij aan een examenperiode begint.  Zie je het wel zitten en denk je dat alles goed zal verlopen, dan ga je minder stress ervaren tegenover iemand die erg hard twijfelt of zijn/haar doel wel bereikt zal worden.

Ook tijdens het studeren zelf kan er stress ontstaan, bijvoorbeeld doordat de leerstof moeilijk te begrijpen valt of omdat je met onvolledige stukken in de cursus zit.  Het kan ook zijn dat je zo veel studeert (omdat je angst hebt om te falen) dat je moeite hebt om je nog te ontspannen.

Je omgeving

Evengoed kan de bedreiging om je doelen te bereiken uit je omgeving komen.  Probeer maar eens vlot te studeren met veel straatlawaai in de buurt of een overbezorgde moeder die je constant lastigvalt.

Evengoed andere externe factoren waar je geen rechtstreekse invloed op hebt kunnen je stress bezorgen.  Denk maar aan belangrijke levensgebeurtenissen zoals het verlies van een naaste, relatieproblemen, een zwangerschap,…

Vaak vormt de voortdurende opeenstapeling van kleine banale zaken de spreekwoordelijke druppel die de emmer doen overlopen.  Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken van jouw stress zijn zodat je rekening kan houden met de signalen die je lichaam hierop geeft.

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier