Blokpunten

Sociaal studeren

Studeren doe je niet alleen!

Het beeld van “de student” staat vaak bol van clichés. Eén daarvan is het hebben van een uitgebreid sociaal netwerk. En toch … bijna een op drie studenten die met Teleblok contact opnemen, geeft aan dat ze bij niemand terecht kunnen om hun verhaal te delen.

Het is dus best mogelijk dat je je - ondanks het feit dat je misschien erg veel kennissen en vrienden hebt - toch nog erg alleen en onbegrepen voelt. En net in de blok- en examenperiode is het noodzakelijk om je gesteund en begrepen te voelen door je omgeving. Want supporters kunnen jou die ene boost geven om tot het uiterste te gaan.

Weet wel dat het geen noodzaak is om zeer veel sociale contacten te hebben. De kwantiteit is hier immers niet van tel. Wat er toe doet, is dat er iemand graag tijd voor je vrijmaakt en je steunt door dik en dun. Ben jij niet zo’n sociale vogel en heb je nood aan nieuwe contacten, dan kunnen onze tips rond het ‘opbouwen van een sociaal leven’ je misschien op weg helpen.

Steunen en gesteund worden

Studeren op zich is een erg individuele activiteit, maar dat betekent niet dat anderen niets kunnen doen. Je omgeving kan het jou zo comfortabel mogelijk te maken zodat jij je volop op je studies kunt concentreren. Dat kan door heel eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld wat stiller zijn terwijl je studeert, een kopje koffie voorzien, een heerlijke lunch maken, je ’s morgens tijdig wekken …

Regelmatig polsen naar hoe het met je gaat hoort hier ook bij. Zo kunnen zij je bijstaan en steunen op momenten waarop het wat moeilijker gaat. Vragen hoe het met je is en of je het nog ziet zitten, vormen vaak de aanleiding tot een deugddoend gesprek. En over de dingen praten kan je een helderdere (en misschien wel nieuwe) kijk op de dingen geven.

Ook voor jezelf is het boeiend en leerrijk om andere studenten in beperkte mate te ondersteunen. Het gevoel dat je naar anderen luistert, hen motiveert en ondersteunt, kan jou ook gelukkig maken. Jouw sociaal leven hangt nauw samen met je geluk en tevredenheid in het dagelijkse leven, en dus ook in dat van anderen.

Zonder jij je tijdens je studieperiode en dan vooral tijdens de examens af van de wereld? Probeer in je studieplanning toch voldoende tijd vrij te maken voor ontspannende contacten met anderen zodat je ervaringen, gevoelens en belevingen kunt blijven uitwisselen. 

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier