Blokpunten

Sociaal studeren

De eerste stappen in een “sociaal” studentenleven

Starten in het hoger onderwijs zorgt voor heel wat veranderingen in je leven. Je ziet volop nieuwe gezichten en moet met die mensen leren omgaan, je moet je leven meer zelfstandig inrichten, nieuwe dagritmes gewoon geraken …  Het zijn maar enkele voorbeelden van wat je allemaal te wachten staat. Om je thuis te voelen in deze nieuwe omgeving moet je ook een nieuw sociaal netwerk opbouwen. Weet je niet meteen hoe je hieraan moet beginnen? Dan kunnen deze tips je misschien helpen:

Laat je begeleiden door een peter of meter

Heel wat hogescholen of universiteiten werken met een peter/meterschap voor eerstejaarsstudenten. Deze ervaren rot in het vak geeft je interessante tips om goed gewapend het academiejaar door te komen.  Je peter/meter neemt je mee op sleeptouw doorheen het studentenleven waardoor je altijd iemand hebt om op terug te vallen met al je vragen. 

Zoek contact met je kot- en studiegenoten

Wacht niet te lang om contact te leggen met je kotgenoten. Je kotgenoten bestaan vaak uit een mix aan leeftijden en interesses, maar zijn ideale partners in (moeilijke) studietijden.

Maak in het begin van het academiejaar tijd om je studiegenoten te leren kennen. Zo geef je jezelf de kans een nieuw sociaal netwerk op te bouwen dat je zeker zal helpen in het samen doorspartelen van bijvoorbeeld je examens.

Ben je minder sociaal aangelegd, heb je het moeilijk om hen aan te spreken? Organiseer dan een dag in de week om bijvoorbeeld samen met je kotgenoten te koken of doe mee aan activiteiten van je hogeschool of universiteit.

Zoek contact met anderen

Probeer te praten met andere mensen. Zoek naar mensen met dezelfde interesses zodat je iets hebt waarover je kunt praten. Sluit je eventueel aan bij een vereniging of ga ergens aan de slag (eventueel als vrijwilliger). Door samen te werken met anderen, krijg je automatisch een band.

Doe wat je zelf graag doet

Spreekt een studentenvereniging je niet aan of ben je geen uitgaanstype? Kijk dan of er een alternatief aanbod is in je omgeving dat meer aansluit bij je interesses. Je bent zeker niet de enige student die liever niet deelneemt aan allerhande feestjes.

Ga na waar je bij kleine of grote problemen terecht kunt

Hogescholen en universiteiten bieden heel wat diensten aan om jou extra te ondersteunen. Van studielokalen, bibliotheken tot psychosociale dienstverlening of hulp bij financiële moeilijkheden. Surf even op de website of spring bij hen binnen voor extra info. Een overzicht van deze diensten vind je hier.

Meer info

Humo: eenzaamheid bij studenten
Alcoholhulp: jongeren en alcohol
Fit in je hoofd: vrienden maken

 

Facebook mobile

LIVE-Chat gesloten

 

De Teleblok-chat is in de blok- en examenperiode van mei/juni opnieuw dagelijks bereikbaar.

 

Heb je toch dringend nood aan een gesprek?  Klik hier